Arendalsuka 2022: – Bærekraft er ikke lenger for de spesielt interesserte
Den grønneste Arendalsuka noensinne er vel gjennomført, og det er ingen tvil om at viljen til grønn omstilling står sterkt i norsk næringsliv. – Norske ledere har forstått at omstilling ikke lenger handler om å ansette en bærekraftsansvarlig. Her går det raskt framover, sier Footprint-gründer Beate Nossum.

Hun mener at vi er forbi den tiden der næringslivsledere ikke forstår hva som venter dem. Norsk næringsliv styres i høy grad av ledere som er bevisste på klima og miljø, men ifølge Nossum er mange fortsatt usikre på hvordan de skal jobbe med omstilling på en måte som sikrer vekst og lønnsomhet.
– Det holder ikke lenger å flagge ambisjoner på klima- og miljøfeltet. Dersom bedriften ikke vil tape konkurransekraft, må de komme i gang med det konkrete arbeidet med omstilling. Derfor er vi litt bekymret over at mange fortsatt er usikre på hvordan de skal tilnærme seg arbeidet med bærekraftig omstilling – for dette er ikke vanskelig, sier Nossum og utdyper:
- Du må innhente et klimaregnskap
- Du må sikre deg oversikt over egne utslipp
- Du må lage en plan for utslippskutt i tråd med klimamålene
- Du må jobbe parallelt med forretningsplan og tenke lønnsom kjernevirksomhet fra dag én.
Bærekraft som bærende tema
Partner og seniorrådgiver i Footprint, Trine Skei Grande, har vært på alle arendalsukene helt fra starten, og de første gangene måtte hun lete med lupe i programmet for å finne store spørsmål som klima, bærekraft og sirkulærøkonomi.

Anne Karin Sæther hadde alle tett program under Arendalsuka 2022.
– I år var disse temaene bærende innenfor de fleste fagområdene. Skiftet viser at den omstillingen vi nå er i, ikke er for de spesielt interesserte, men for alle. Erkjennelsen av hvor viktig tematikken er, har nådd alle organisasjoner, alle næringer og alle andre samfunnsaktører. Det betyr ikke at alle er enige, men alle forstår at her må vi gjøre noe, sier Skei Grande.
Bedrifter må ta vare på naturen
Footprints seniorrådgiver Anne Karin Sæther ledet en rekke seminarer om grønn omstilling. Hun beskriver det som ekstremt motiverende at natur og klima nå tar en så stor plass på Arendalsuka.
– Denne politiske festivalen er blitt rene himmelen for alle oss som er opptatt av å jobbe politisk med grønn omstilling, sier Sæther.
Fremover gleder hun seg til å følge det viktige arbeidet med en ny internasjonal naturavtale etter modell fra Paris-avtalen for klimaet. Naturavtalen skal landes i Montreal i desember.
– Avtalen vil få stor betydning for politikk og gi næringslivet en rekke utfordringer og muligheter. Naturrisiko kommer snart til å være et like kjent begrep som klimarisiko, og bedrifter vil få et stadig større ansvar for å ta vare på natur i stedet for å ødelegge den, sier Sæther.
Ta kontakt
Beate Nossum
Founding partner. Rådgiver posisjonering og mediehåndtering
beate.nossum@soprasteria.com