Lofoten: Verdens reneste øysamfunn

Allerede i 2019 vedtok de seks kommunene i Lofoten ambisiøse klimamål i prosjektet «Lofoten – de grønne øyene 2030». Men hvordan kutter et lokalsamfunn halvparten av sine utslipp, uten at det går på bekostning av andre viktige mål? 

De Grønne Øyenes egen film som viser hvordan hele befolkningen tar del i de seks kommunenes ambisiøse klimastrategi

Sammen med Lofotrådet ledet Footprint arbeidet med strategien som bidro til å identifisere innenfor hvilke områder kommunene, sammen med befolkning og næringsliv, skal fokusere klimainnsatsen dette tiåret. For grønn omstilling handler ikke bare om hva du må kutte, det handler vel så mye om hva du må investere i. Gjennom en effektiv, men bred prosess som involverte de seks kommunestyrene i Lofotrådet, representanter fra fiskeri, industri, reiseliv, landbruk og viktige aktører fra Lofotkraft til Avinor, brukte øysamfunnet ett år på å samle seg om en grønn vekststrategi.

Jublende ordførere på kaia
Fornøyde Lofoten-ordførere etter at vekststrategien var klar sommeren 2021

Vi i Fo°tprint hadde gleden av å jobbe tett med modige politikere og et næringsliv med kraft og vilje til å fokusere på mulighetene, fremfor begrensningene i det grønne skiftet. Med vekststrategien «Lofoten – de grønne øyene 2030» er Lofoten med i kampen om å få verdens reneste kystfiskeflåte, de første elflyene, de mest bærekraftorienterte turistene, byggeprosjektene med laveste utslipp – og de mest klimakompetente folkene inn i viktige stillinger. Omstillingen går ikke av seg selv. Men arbeidet er godt i gang. Og veien mot 2030 oppleves mindre skremmende og mer forutsigbart når kursen er staket ut i fellesskap.

Vi heier på Lofoten!

Ta kontakt