ESG og bærekraft – to sider av samme sak
Det er lett å bli begrepsforvirret når næringslivet snakker om hvordan de tar hensyn til miljø og sosiale forhold. Noen vil ta samfunnsansvar, andre vil være bærekraftige, og de siste årene har flere begynt å omtale det som arbeid med «ESG».

De ulike begrepene kan være forvirrende internt hos selskapene også. Hvis økonomisjefen snakker om ESG, kommunikasjonssjefen om bærekraft og HR-sjefen om samfunnsansvar, kan det gå unødvendig lang tid før diskusjonene handler om det viktigste – nemlig å sette i gang målrettede tiltak.
Så hva er egentlig forskjellen på disse begrepene?
Bærekraft erstatter begrepet samfunnsansvar
Begrepet bærekraft har, siden FNs bærekraftsmål ble vedtatt i 2015, i stor grad erstattet begrepet samfunnsansvar.
Bærekraft deles i tre hovedområder: miljø og klima, sosiale forhold og økonomiske forhold, som feks antikorrupsjon. For å vurdere om et selskap er bærekraftig ser vi på både selskaps produkter og tjenester, og om sosiale og miljømessige hensyn er integrert i selskapets beslutningsprosesser.
Det har lenge vært frivillig å f.eks. ta miljø og klimahensyn ut over det som er lovpålagt, men nå er bærekraft i ferd med å bli både forventet og lovregulert. To relevante eksempler er Åpenhetsloven og EUs taksonomi.
Finansaktører brakte ESG-begrepet på banen
Forkortelsen står for Environmental, Social, Governance, og består i hovedsak av de samme tre hovedområdene som begrepet bærekraft: miljømessige (E), sosiale (S) og styringsmessige (G) faktorer.
Begrepet ble i utgangspunktet brukt av finansaktører, som de siste årene har blitt pådrivere for et bærekraftig næringsliv. De kobler bærekraft og finansiell risiko, og belønner i økende grad de bærekraftige selskapene med bedre finansielle betingelser.
Årsaken til at finanssektoren har hatt spesiell oppmerksomhet på selskapsstyring er at i selskaper hvor bærekraft er integrert i interne beslutningsprosesser, reduseres risikoen for feilinvesteringer. Arbeid med antikorrupsjon og andre økonomiske bærekraftsområder inngår i finanssektorens vurdering av selskapsstyring.
To sider av samme sak
Et bærekraftig selskap har integrert miljømessige og sosiale hensyn i sin strategi og selskapsstyring. De satser på bærekraftige produkter og tjenester – fordi det gir dem konkurransefortrinn og reduserer risiko for feilinvesteringer.
Ved å integrere miljø, klima og sosiale forhold i både interne prosesser og leverandørhåndtering, reduseres også risikoen for at det skjer menneskerettighetsbrudd eller miljøutslipp i leverandørkjeden.
Størst forskjell innen rapportering
For de aller fleste er bærekraft og ESG dermed to sider av samme sak. Forskjellen er imidlertid tydeligst innen rapportering. For å tilpasse rapporteringen til finanssektorens ESG-vurderinger, presenterer flere selskaper sine bærekraftsresultater som tall og tabeller i en egen rapport.
En bærekraftsrapport har flere målgrupper, og selskapene bruker ofte mer plass på å beskrive ambisjoner, tiltak og resultater innen bærekraft.
Les mer om ESG-rapportering her.
Vil du holde deg oppdatert på alt som skjer i Footprint?